El temps és relatiu

A la pel·lícula Contact la protagonista, la doctora Arroway, sembla ser que mentre la nau construïda cau a l’aigua, viu una experiència i viatja a través de l’espai, tal i com pots veure en el següent vídeo.



Els científics no creuen la versió de la doctora Arroway, donat que pensen que en tant curt període de temps aquest fet és impossible, però resulta que la càmera que portava la doctora ha gravat 18 hores mentre la nau queia en tant sols uns segons. Això ho pots tornar a recordar al següent vídeo.



Arribat al final de la pel·lícula hom pot pensar que la doctora s’ho ha imaginat tot perquè la nau ha caigut de manera normal, fent pensar a la gent de la Terra que no havia passat res, però hi ha 18 hores de vídeo gravades. Això es podria explicar mitjançant la teoria de la relativitat d’Einstein en la que cada persona té la seva pròpia mesura del temps. Així per la gent de la Terra tot ha passat en uns segons i per la doctora han passat 18 hores.

Això és ciència ficció, però ara anem a centrar-nos en la teoria de la relativitat d’Einstein. Aquesta teoria suposa que cada observador té la seva pròpia mesura del temps, és a dir, el temps és relatiu. D’aquesta manera si posem a l'hora dos rellotges idèntics i viatgem amb ells per camins diferents a diferents velocitats, quan es tornin a trobar no indicaran la mateixa hora. A més velocitat, més lent passa el temps. No obstant, això només ho podrem apreciar a velocitats molt superiors a les que habitualment viatgem.

Per explicar l'efecte de la velocitat sobre el temps, s'utilitza la famosa paradoxa dels bessons. Aquesta paradoxa fa referència a que si un dels dos bessons idèntics es fes astronauta i viatgés per l'espai en una nau a velocitat propera a la velocitat de la llum, els temps li passaria més lent. Així quan tornés a la Terra tant el seu germà com la resta de persones de la Terra haurien envellit molt més que ell.



Font: http://www.xtec.cat/~lvallmaj/palau/einstein/einstein.htm

Encara que això desafia el sentit comú, una sèrie d’experiments semblen indicar que, el bessó astronauta seria, efectivament, més jove.

Una vegada explicada la paradoxa dels bessons, creus que el que passa a la pel·lícula és el que passaria segons Einstein? Respon a la pregunta i comenta les respostes dels teus companys. Posa el teu nom i la inicial del teu cognom per tal que tots poguem identificar-te.

17 comentarios:

Cèlia dijo...

Cèlia Z.

Segons Eisnsten el temps és relatiu a la velocitat. I a més velocitat el temps passa més lent. A la pel•lícula ocorre una cosa similar, la protagonista viatja a través del temps a una gran velocitat. La càmera grava 18 hores que expliquen que per a ella el viatge ha estat llarg en comparació dels pocs segons que triga la nau en caure al mar.

ΩΔ_βρύνο_ΔΩ↔© dijo...

A la pel•lícula es reflexa com la doctora Arroway, viatja a milions i milions de Km durant 18h aprox., mentre que en La Terra, en l’illa on es duu a terme l’experiment, passa (si hi arriba) una fracció de segon. El que la doctora Arroway vol explicar i ningú la creu, es que en La Terra el temps, passa a una velocitat determinada, mentre que potser en l’espai, la noció del temps és diferent. però això ja ho deia Albert Einstein, llavors no és d'extranyar que la doctora viatjés de veritat a milers de Km i tornes en menys d'un segon terrestre

ΩΔ_βρύνο_ΔΩ↔© dijo...

el de dalt soc jo (bruno gomez)XD

Andrea Ll dijo...

Andrea Ll.

La doctora intenta explicar el mateix que ens explica Eisnsten. Per ella ha passat, molt més temps perquè ha anat molt més ràpid que per la terra que ha passat una fracció de segons.

Així que estic dacord amb els meus companys anteriors

BORJA dijo...

Respecte a la qüestió que es planteja en el primer apartat, si que estic d’acord. Personalment crec que existeix una relació entre lo que passa en la pel•lícula Contact i la teoria de la relativitat d’einstein. Segons Einstein, el temps no passa igual, i que tot depèn a la velocitat a la qual viatgem. Si apliquem aquesta teoria podem veure que es un fet semblant al que passa en aquella escena. La protagonista viatja a una altre dimensió, però els humans només perceben un segon, en canvi ella a viscut 18 hores. Això es pel simple fet que la velocitat de la nau es molt més elevada i per tant la relativitat no serà la mateixa. Per tant el fet podria ser vertader i creïble, encara que els científics el qüestionen.


Totalment d'acord amb els meus companys opino que si està relacionat

Estel Riu dijo...

Jo pel que he entes opino que no es així, perquè la paradoxa dels bessons afirma que quan hi ha més velocitat, més lent passa el temps. I en el cas de la pel•lícula, al caure la nau a l’aigua ho fa a una velocitat extremadament ràpida, rapidíssima, i la doctora grava 18 hores durant el seu “viatge”, mentre la nau queia en tant sols uns segons comprovats per unes càmeres que feien el seguiment des de la Terra.

Víctor M dijo...

Víctor M.

Jo crec que el que li passa a la doctora a la pel•lícula Contact, si que te a veure amb la teoria de la relativitat de Einstein, ja que crec que és la única manera d’explicar-se que la càmera de vídeo que portava la doctora gravés 18 hores, mentre que a la Terra només va durar els poc segons que va tardae la nau a caure al terra.
Opino que està relacionat i que el guionista d’aquesta pel•lícula es va inspirar ens la teoria d’Einsteis per crear aquesta situació.

Enigma dijo...

El principi de la relativitat d’Albert Einstein diu que si hi ha més velocitat, el temps passarà més lent. El temps i la velocitat són relatius. També partim de l’idea que a la Terra no hi ha un punt fix sino que tot es troba en moviment constant. Això explicaria clarament, el per què del fenòmen de la pel•lícula., Cosmos. La càmera de la doctora Arroway, ha enregistrat 18 hores de vídeo, aquestes 18 hores han sigut tant sols uns segons a la Terra. Al viatjar a una gran velocitat, el que ha ocorregut és que el temps passi de manera més lenta però encambi a la Terra no. Per tant, coïncideixo amb els raonaments que han fet els altres.

Andrea Soto

Nil dijo...

Nil D.

Si és veritat el que diu Einstein, pot ser veritat que a l'espai es vagi a més velocitat que a la terra, tot i que costi de creure que a l'espai es vagi tant ràpid que divuit hores a l'espai equivalin a fraccions de segon a la terra.
Tot i que em costi de creure estic dacord amb els meus companys.

Ivan b dijo...

A la pel·licula hi han dos punts de vista clars, el de la doctora, que ha gravat 18h. mentrestant per a la gent de la Terra només passaven uns pocs segons. Crec que sí que aquest film està relacionat amb la teoria d'Einstein, és a dir, que per a totes les persones el temps es diferent, com més ràpid vas més lent transcòrre el temps.

Crec que tots els comentaris, tant dels meus companys com el meu seran tots afirmant aquesta pregunta.

Cristina dijo...

La veritat es que no, ja que a la pel•lícula la protagonista viatja per l’espai 18 hores, i en canvi a la terra només han passat uns segons. La teoria d’Einstein diu al revés, que el que viatja per l’espai triga molt menys que els que estan a la terra. Un dels exemples més comuns es el dels dos bessons, un puja a una nau per viatjar per l’espai i l’altre es queda a la terra. A la terra han passat 20 anys des que el bessó astronauta va marxar, però des de l’espai només a passat un any, ja que el temps anava molt més lent, això provoca que el bessó de la terra estigui molt més envellit que no pas l’astronauta.

CRISTINA PACHECO

Maria N. dijo...

Si, el que passa a la pel·lícula, seria el mateix cas d’Einstein ja que fora de la Terra el temps, la dimensió de l’espai varia i per els humans que estarien a la terra envelliríem i els humans que haguessin sortit a l’exterior no. Per tant la meva opinió es semblant a la resta de companys.

Maria Nadal

Laia dijo...

Laia Esquinas.


El que li passa a la doctora a la pel•lícula Contact, crec que si que té molt a veure amb la teoria de la relativitat de Einstein, perquè crec que és la única manera per poder-nos explicar que la càmera de vídeo que portava amb ella gravés 18 hores, i mentrestant a la Terra només es veu el temps el que la nau triga a caure que és només un segon.

Lorena-Moreno dijo...

Jo crec que el que li passa a la doctora Arroway de la pel.licula Contact sí que te a veure amb la teoria de Albert Einstein.Penso que es així perquè cadascú té la seva propia mesura del temps. La doctora pensa que ha viatjat durant 14 hores( com aixì ho demostren les grabacions) pero en canvi el temps ha estat mínim desde que s'enlaire fins que cau a l'aigua.Potser per a ella han passat 14 hores pero realment han passat segons.

Judith T dijo...

Crec que el que li passa a la doctora Arroway és exactament el que es reflecteix a la teoria de la relativitat d'Einstein, és a dir, que al haver viatjat a tanta velocitat, el temps per a ella ha estat molt més lent (18 hores) en comparació amb el que ha passat a la terra (segons) és precisament aquest fet el que explicaria el perquè de la grabació del vídeo i també perquè la gent no és capaç de creure-la ja que per a ells el temps no ha passat igual que amb ella.

ferran dijo...

L’ últim dia que vem veure la pel•lícula, vem poder observar com la dr. Arroway queia al mar en un nefast intent de poder arribar on encara no havia arribat mai ningú. Per ella aquest segons que van transcórrer des de que ella cau fins que toca l’ aigua van ser molt mes que uns segons. Ella va “viatjar” a un altre lloc, a un punt molt llunyà de l’univers.
Tot seguit he de dir que si, estic d’acord amb el que diu el primer apartat. Des de el meu punt de vista crec en el que va di Einstein de la relativitat, i penso que hi ha alguna cosa en comú.

Valeska C dijo...

Jo crec que té a veure però a l’inrevés, ja que és a la Terra on passa poc temps i a la nau on passen moltes hores i, per tant, és ella més vella que els altres. Crec que el que passa tracta la teoria de la relativitat però en el cas d’aplicar-se les conclusions d’Einstein en un objecte que viatja a poca velocitat, ja que en aquest cas l’efecte resultant seria totalment contrari. La teoria de la relativitat diu que si es va a molta velocitat el temps passa més lent, per això el bessó de la paradoxa és més jove que el seu germà en tornar a la Terra després d’anys viatjant a la velocitat de la llum. Per tant, segons això, si la velocitat és reduïda hauria de passar tot el contrari i el temps s’hauria d’accelerar. D’acord amb aquesta conclusió, la persona a l’interior de la nau havia de viure moltes hores perquè la velocitat no era gran.